Tartalom szűrés
Témák
felnőttfelnőtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
Október2022 NovemberDecember
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Keresés
Hírlevél
Adatvédelem
Partnerek
Fekete Szilvia: Prozodiac / Prozódikus
Fekete Szilvia: Prozodiac / ProzódikusFekete Szilvia: Prozodiac / Prozódikus
felnőttifjúságicsaládi

https://www.facebook.com/feketeszilviaart
videóelőzetes
megnyitó (videó)


Fekete Szilvia: Prozodiac
megnyitja Baksai József festőművész, 2015. szeptember 30-án, 18 órától
a kiállítás megtekinthető október 22-ig

Egy mesterséges szó, töve a prozódia, kiegészítve egy angol nyelven használt képzővel, aminek a magyar fordítása prozódikus lehetne.
A prozódia a verstanban a nyelv használatának azt a szabályrendszerét kutatja, hogy a szöveg hogyan alakul verssé, illetve mi módon válik ritmikus formákká. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana (wikipédia). Röviden: a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana (Idegen szavak szótára). A lényeg tehát ugyanaz, mint kollázs készítés során: a helyes illeszkedés, ritmikus formákká válás. Minthogy a kollázs nem más, mint a helyes illeszkedés tana.
A Prozodiac kiállítás eddig elkészült kollázsaimból válogat.
A kollázskészítés száz éves tradícióra tekint vissza, Picasso és Braque öröksége, fontosnak tartom, hogy ma is élő műfaj. Híres huszadik századi művészek kedvelt alkotói tevékenysége (Otto Dix, Max Ernst), vannak művészek a jelenlegi kortársak között is, akik egyéb művészeti munkák létrehozása munkák szintén kollázsolnak (Andro Wekua, Marcel Dzama). Közéjük tartozom én is. Számomra a kollázs készítés szükséges, ugyanakkor párhuzamosan futó tevékenység az olaj-vászon, olaj-farost munkák készítése mellett.
Kollázsaim alapanyagai magazinokból, újságokból kivágott képek, eredeti kontextusukból kiemelve, új egységebe, kompozícióba rendezve, temperával, akrillal festett, ceruzával rajzolt elemekkel, felületekkel kiegészítve.
Műtermi munka szempontjából három csoportba osztom őket: van olyan kollázs, ami önálló műalkotássá válik a munka befejezte után, de nagyobb méretben, más médiummal (olaj-vászon/farost) nem működne képként. Van olyan, amely kollázsként, önálló alkotásként nem állná meg a helyét, de folytatható, jó kiinduló pont egy nagyobb méretű olajfestmény elkészítéséhez, ily módon előtanulmánynak tekinthető, vázlatként funkcionál számomra. Végül van olyan kollázs, ami kisméretben, papíron és nagyméretben, olajjal egyaránt működhet.
Tartalmilag két csoportba oszthatók kollázsaim: a játékos, tulajdonképpen súlytalan munkák és a komolyabb, személyes hangvételű  darabok váltakoznak.
Ezekből állít össze válogatást a Prozodiac című kiállítás, kiegészülve három olajfestménnyel, amelyek kollázsok alapján készültek. A festményekhez a vastag, díszes, polgári keret pont olyan szorosan kapcsolódik, koncepció szempontjából, mint formailag, feszülő ellentét esztétikai érzetét létrehozva a keret és az abban megszokott akadémikus portrék helyett található “XXI. századi” portrék jellegével.

Fekete Szilvia

Vissza az előző oldalra