Tartalom szűrés
Témák
felnőttfelnőtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
November2019 DecemberJanuár
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Keresés
Hírlevél
Adatvédelem
Erdei Krisztina: Átmeneti menedék
Erdei Krisztina: Átmeneti menedékErdei Krisztina: Átmeneti menedék
felnőttifjúságicsaládi

http://krisztinaerdei.com/
videóelőzetes
english

 

Erdei Krisztina: Átmeneti menedék
megnyitja Farkas Viola 2015 szept 3-án, 19 órától
a kiállítás megtekinthető szeptember 24-ig a Liget Galériában  


Mindenki érezte már, hogy szeretne elszökni, legalább egy rövid időre. Függetlenül attól, hogy milyen az aktuális helyzetünk, a problémák megoldása helyett egyszerűen csak úgy csinálni, mintha nem léteznének és lefoglalni magunkat egy alternatív valósággal. A megoldás árnyoldala csupán az, hogy időszakos és mikor újra szembesülünk a problémákkal, akkor újra elszöknénk. Ez az eszképizmus nem túl hatékony köre. A modern ember eltávolodása  a társadalmi valóságtól sokféle okkal magyarázható. Lényeg, hogy szükség van a figyelemelterelésre akár szórakozás, akár pihenés formájában, hogy a hétköznapi élet nyomását enyhítsük.

Magyarországon a kultúra része a kocsmázás. A fogyasztás mennyiségét tekintve pedig a világ éllovasai közé tartozunk. Aligha kétséges, hogy a népesebb falvakban és a mezővárosokban már a középkortól működtek csapszékek, bormérések, amelyek egy idő után folyamatosan működő kocsmává intézményesültek. Helyek, amelyhez vallási ünnepek, hagyományok kapcsolódtak és emberek menedékévé vált az évszázadok során.

Ma is fontos szerepet töltenek be a kocsmák. Az ideérkező turisták egyik fő célpontja a (rom)kocsmák látogatása. A kocsma, mely a közösségi alkoholfogyasztás intézménye, a társadalmi viselkedésformák komplex színtere. Zárt világából kizárja a hétköznapok unalmát vagy a civilizáció gondját, baját. A kötetlen, nyilvános eszmecsere átmeneti otthona. „A kocsma menedék. Az egyetlen hely, ahol még elbújhatunk a világ elől. A kocsma az emberi civilizáció utolsó mentsvára.” (Cserna-Szabó András)

Jelenleg a napi politika is a menekülésről szól. Átmeneti menedéket kell nyújtanunk a többnyire háborús övezetből érkező migránsoknak. Tranzitország vagyunk, ahova az emberek megérkeznek, de tovább is akarnak haladni. Egy betérő, ahol megpihennek, információt cserélnek, de a cél valami más.

A fotóinstalláció az aktuális európai humanitárius katasztrófahelyzet és egy évszázados hagyomány kontrasztját emeli ki.

Vissza az előző oldalra