Tartalom szűrés
Témák
felnőttfelnőtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
Október2022 NovemberDecember
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Keresés
Hírlevél
Adatvédelem
Partnerek
Nagy Kriszta x-T: Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel (FEMINIZMUS 2015)
Nagy Kriszta x-T: Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel (FEMINIZMUS 2015)Nagy Kriszta x-T: Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel (FEMINIZMUS 2015)
felnőtthttp://hu.wikipedia.org/wiki/Tereskova
http://www.godot.hu/muveszek/nagy_kriszta_xt.html
videóelőzetes
megnyitó (videó)


    Nagy Kriszta x-T: Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel (FEMINIZMUS 2015)
    Vendégkurátor: Oltai Kata, művészettörténész, kurátor
    Megnyitotta Hermann Veronika, irodalomtörténész, kultúrakutató, 2015. június 18-án, 18 órától
    A kiállítás megtekinthető július 16-ig    “A naplórajzaim, egy iskolai feladat megoldásából indultak ki, Kukorelly Endre adta házi feladatnak az Egyetemen kreatív írás órán, hogy vezessünk naplót a rajz eszközeivel. Én már előtte is írogattam versikéket, rajtam átfutó egyszerű gondolatok rímekben jöttek ki belőlem, s csak lejegyzeteltem őket. Túlságosan nem is vettem komolyan ezeket a versnek látszó buta, de valódi megnyilvánulásait a tehetségemnek. Az iskolai feladat és a bennem rügyező művészet talált egy olyan médiumra, ami viszont annyira testhez állónak bizonyult, hogy a művészetem alapkövei, kiindulási pontjai lettek. Megszülettek első valódi műveim, ahol jegyzetfüzetbe készült rajzok és buta versikék együtt, egyszerű kedves hangulatokról, mély fájdalmakról és félelmekről, tabuk néven nevezéséről, titkok felfedéséről igazul beszéltek.”
      “A Testreírás soroztomhoz, ahogy mindig, minden esetben, az életem lökött. Két fontos dolog van számomra, aminek sorrendiségét sem tudom eldönteni, de élni nem tudok nélkülük: a művészetem és a szerelem. A művészetem az életem, a szerelem pedig az életem hajtóereje. Két éves korom óta vagyok szerelmes minden pillanatban, soha ürességet nem éreztem, bár a pokoli fájdalomból néha elmenekülnék a semlegesség meddő pusztaságába.
    Ennél a sorozatnál saját testemet használtam fehér papírként, ráírtam azt az eszményképet amit megteremteni szeretnék.”

   Nagy Kriszta x-T

    ****


    Nagy Kriszta visszanyúl a vizuális kultúra mulvey-i értelemben bírált ősbűnéhez, miszerint a nőre vetített fantáziákat képzi le saját testén: a nő a férfi jelölőjeként szolgál, egy olyan szimbolikus rendbe fogva, melyben a férfi kiélheti fantáziáit, elfojtásait a nő néma képmásán, ahol a nő mint a jelentés hordozója, s nem mint a jelentés megteremtője áll. Mint számos korábbi sorozatában, büszkén tárja fel meztelen testét, látszólag felveszi az alárendelt szerepét és kielégíti a soviniszta sztereotípiák tárgyiasító mechanizmusát.
Azonban azáltal, hogy a saját testére irányítja a figyelmet, ráveszi a nézőt, hogy olvasóvá váljék és kénytelen-kelletlen befogadja üzeneteit. Az írások, melyek testrészein való böngészésre hívnak, az olvashatóság és olvashatatlanság dinamikájával játszanak; itt már nem a naplórajzok kislányos, finom kalligrafikus stílusában, hanem éles, szúrós, a szláv feminista aktivisták statementjeit idéző karcolások, keresetlen nagy, nyomtatott betűk.
    Nagy Kriszta Liget Galériában megrendezett kiállítása két sorozatot mutat be, az egyik a 2013 óta készült Naplórajzok, a másik pedig az utóbbi évben készült Testreírás sorozat nagyméretű printjei.


    Oltai Kata

Vissza az előző oldalra