Tartalom szűrés
Témák
felnőttfelnőtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
Augusztus2023 SzeptemberOktóber
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Keresés
Adatvédelem
Partnerek

Rólunk


A Liget Galéria 1983-tól működő nonprofit kisgaléria. Fenntartója a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. Alapítása óta több, mint 300 kiállítást és egyéb eseményt – akciót, performanszt, koncertet, vetítést, beszélgetést – mutatott be saját telephelyén, illettve külföldi és vidéki városokban. A 80-as években elsőként kezdett külföldi – első sorban közép-európai – művészek önnálló kiállítások keretében történő bemutatásával foglalkozni (II. PortfólioHeinz CibulkaSibylle Hofter,Milan KnízákLódz KaliskaHermann Nitsch stb). A 90-es évek első felében a Liget Galéria legjelentősebb vállalkozása a Kortárs Magyar Epigonkiállítások bemutatása volt.

A galéria vezetője: Várnagy Tibor A galéria címe: Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 5.

forrás: http://artportal.hu/lexikon/intezmenyek/liget-galeria

 
“A Liget Galéria tényleg a Városligetben van, pontosabban a “lizsé” szélén. A hajdanvolt pékség, majd vasárnapi festők műterme mégsem mondható csupán a nagyváros civilizációs ártalmait kiszűrő idilli szigetnek. A földalatti lázadás fészke eme helyiség, ahová minden jel szerint időzített bombával a kezükben lépnek be a kiállító- vagy előadóművészek. A Liget művészeti vezetője Várnagy Tibor és kis létszámú, ám szenvedélyesen avantgarde izlésű szabadcsapata legközelebb 1990 áprilisában készül berobbantani a kortárs magyar művészet kissé omlatag falait a századik, jubileumi tárlat kapcsán. Ezen kivételes alkalommal a szomszédos kocsmában alternatív operaelőadás várható.
A progresszív művészi törekvések kelet-közép-európai diplomáciai központja a Liget kisgaléria. A pártoló tagság privát, mégis a Nemzeti Galériát lepipáló összeköttetései nyomán többnyire hivatalosan meghívhatatlan (kicenzúrázott), illetve megfizethetetlen hírességek jelentek meg e helyütt, mint a “vérekezű” rituálémester, Hermann Nitsch, a sárgarépahajú performer-szüfrazsett Kirsten Tomas Dehlholm, a nagy cseh mester, Milan Knizák. (…) A Liget utolsó mentsvár mindazoknak, akik sajnálták a Minit, a Józsefvárosi Galériát és széplassan megszünő társaikat.”
 
forrás: Hudra Klára – Galéria, PLAYBOY Magyar Kiadás, 1990 február, 18. oldal